Lezing: ‘Nietsontziende nazi’s’: Seyss-Inquart en Rauter

Na de Duitse inval op 10 mei 1940 en de vlucht van de koninklijke familie en de regering naar Engeland en vervolgens de capitulatie op 14 mei 1940 werd ons land bezet door de nazi’s.

We kregen een burgerlijk bestuur met aan het hoofd Rijkscommissaris Seyss-Inquart. Hij werd bijgestaan door vier commissarissen-generaal, o.a. Hanns Albin Rauter. Zij namen het bestuur van de Nederlandse regering en parlement over. Zij hielden toezicht en gaven bevelen door aan het ambtelijk apparaat en de politie.

Aan de orde komen o.a. de politiek van deze Oostenrijkse nazi’s: nazificatie, exploitatie en deportatie. Ook bij de drie landelijke stakingen eisten zij een negatieve hoofdrol voor zich op.

Rauter speelde op de achtergrond een belangrijke rol bij ‘de zaak Putten’, de razzia en de deportatie naar KZ Neuengamme.

Aan de hand van bronnen- en literatuuronderzoek en processtukken zal in deze lezing de bezettingstijd 1940 – 1945 aan de orde komen en met name ook op de rol van Rauter bij het gebeuren op 1 en 2 oktober 1944 in Putten, nu 75 jaar geleden.

Lezing start maandagavond 23 september om 20.00, zaal is open vanaf 19.30. Entree € 4,00 incl. koffie/thee.