Puttense politie uit de pas: 1944 – 1945

Na de inval op 10 mei 1940 begon de Duitse bezetting. De SS’er Rauter kreeg de leiding over de politie, toen marechaussee genoemd.

Agenten die weigerden om mee te werken, werden ontslagen of daar zou disciplinair hard tegen worden opgetreden. Na Dolle Dinsdag, 5 september 1944, volgde er in Putten een chaotische periode. De waarnemend NSB-burgemeester F. Klinkenberg en de plaatselijk leider van de NSB P. Goedvree waren naar het oosten van ons land gevlucht.

Ook het verzet kwam zonder leiding te zitten na de vlucht van Arend Dunnewind en Albert Dijkman en de arrestaties eind 1944 van Berend Dijkman, die de opdracht gaf tot het uitvoeren van de aanslag bij de Oldenallerbrug, en de communist Piet Oosterbroek.

Agenten als Egbert Otter, Harm Onstenk, Piet Overdijk en Willem Mulder probeerden de macht te grijpen. Dat ging gepaard in een paar gevallen met moord en doodslag.

Over deze chaotische eindfase van de Tweede Wereldoorlog in Putten gaat de lezing van de Puttense historicus Evert de Graaf.

Maandagavond 18 november 2019 op de Mariahoeve: 20.00 uur, zaal is open vanaf 19.30. Entree € 4,00 incl. koffie/thee.