De drie zussen Geertje, Steventje en Maria waren op elkaar aangewezen. Samen zetten zij zonder machines, en tot op zeer hoge leeftijd, het gemengde boerenbedrijfje van hun familie voort.
Een schitterend monument in foto’s: Mariahoeve. Drie gezusters en de strijd om het bestaan
Na de dood van hun broer waren de drie gezusters Geertje, Steventje en Maria op elkaar aangewezen. Gedrieën zetten ze het boerenbedrijfje van hun familie voort: een klein, traditioneel gemengd bedrijf met wat land- en tuinbouw en veeteelt. Moderne machinerieën hadden ze niet tot hun beschikking. De zusters waren lichamelijk misschien niet zo sterk meer, maar geestelijk des te krachtiger. Zo begint hun strijd om het – eenvoudige en sobere – bestaan. De seizoenen en de etmalen bepaalden hun levensritme, het geloof was hun levenskompas. Ondanks de intensieve lichamelijke arbeid – ploegen, eggen, zaaien, planten, wieden en oogsten; maaien, hooien, voeren, melken en karnen – was er nooit gebrek aan tijd. Iedere dag had zijn stille momenten, gewijd aan rust en bezinning. Iedere week had zijn zondag, gewijd aan rust en kerkgang. De noeste arbeid en het gebrek aan enig modern comfort ten spijt werkten en woonden de zusters hun hele leven op De Mariahoeve tot zij, ieder op haar eigen tijd, ongeveer negentig jaar oud, stierven
Je kunt het boek aanschaffen bij de Mariahoeve voor maar €22,50
130x mariahoeve
We zijn naarstig op zoek naar manieren om onze woningen van het gasnet af te sluiten. Onze belangstelling gaat uit naar onbespoten voedsel. Er is volop aandacht voor dierenwelzijn en we kopen het liefst eieren van kippen die vrij rond scharrelen. Deze zaken waren voor de bewoners van de Mariahoeve vanzelfsprekend. Ze hebben nooit een gasaansluiting gehad; aten onbespoten groenten uit hun tuin; kenden de dieren bij naam en hadden honderden kippen op het erf rondscharrelen. Ze benaderden de natuur met respect en leefden in volkomen harmonie met die natuur. Ze kenden geen verspilling en wisten door sober en circulair te leven Gods schepping ongeschonden aan de volgende generatie door te geven.
Onze gids Gijs de Vries wil door woord en beeld , met zijn boek “130x MARIAHOEVE PUTTEN” voorkomen dat de waardevolle verhalen over dat circulaire leven tussen de molenstenen van de tijd vermalen worden..